NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ BYLO ZAVEDENO JMENOVITÉ HLASOVÁNÍ V RADĚ MĚSTA

Vloženo 29.03.2023






Komentář Novoměstského kurýra.
Před realizací tohoto kroku (jmenovitého hlasování) si to radní museli odhlasovat. Jak vidíte, bylo to jednomyslné.
Je to jeden krok ke splnění slibu "transparentnosti" jednání ve městě. Velká pochvala.
Jsem zvědav, zda to podobně dopadne i v Zastupitelstvu. Doufejme, že ano.

Ovšem výše uvedený bod ze zápisu jsem nevybral náhodně.
Jak vidíte, týká se "kasační stížnosti" města k rozhodnutí soudu změnit Územní plán v prostoru Krčínského návrší. Stížnost města soud zamítl a tak by mělo dojít ke změně Územního plánu tak, aby budoucí výstavba obchvatu nekolidovala s bytovou výstavbou v této oblasti. A jak vidíme v zápise, radní vzali informace obsažené v zamítnutí na vědomí.
Ale jaké další kroky a kdy budou následovat jsme se nedozvěděli. Vůbec, v zápise z Rady se docela často objevuje informace "RM vzala na vědomí". Poněkud obecné podle mého názoru. Zejména, když čtenář zápisu nevidí podklady, které Radní dostali k tomu, kterému bodu. Jistě by se dalo sdělit více.

Tak uvidíme, zda v následujícím jednání Zastupitelsva města bude také zavedeno "jmenovité hlasování" a také zda se tam dozvíme něco více o dalším postupu k tomu "Krčínskému návrší" ale také k tomu "Obchvatu". Není konečně na čase nakreslit tu jeho trasu?


Třeba obchvat nemusí vést přes to "Krčínské návrší" s tou bytovou výstavbou a tím by tato záležitost byla vyřešena. Zůstala by výstavba bytů a my "příznivci" obchvatu bychom se konečně dozvěděli, kudy ten obchvat povede.
A protože obchvaty vedou mimo zastavěné oblasti, konečně by přestala kritika týkající se nebezpečnosti toho přechodu pro chodce nedaleko krčínské školy, viz nedávná veliká diskuse na facebooku. Tam totiž dnes projíždí tranzit na Dobrušku a dál a také na Hradec Králové. A také opačně. Až bude dokončen obchvat Jaroměře - je ve výstavbě - bude zajímavé sledovat co to způsobí v Krčíně. Bude totiž přístup na D11 v Jaroměři docela výhodný právě přes Krčín a dále k přehradě a na obchvat České Skalice právě z této severní oblasti Orlických hor. Ovšem zatím jen do 12 tun, více totiž nesmí přes přehradu přejet. Budou tedy jezdit kamiony kolem Nahořan na Jaroměř? Nebo pojedou nahoru k Náchodu na 33 a tam pohodlně na D11 do Jaroměře? Na dotaz v Dobrušce kudy chtějí jezdit na D11 mi odpověděli, že předpokládají přístup na D11 na Opočno, České Meziříčí a Smiřice. Možná také přes Jaroměř (obojí nevýhodné). Ale že pokud by bylo propojení kolem Nového Města k přehradě - viz výše - tak by to pro ně bylo výhodnější a používali by to. Asi z této oblasti nejen oni.
Já čekám na tu definici obchvatu kolem NMNM už od roku 2006. A možná, že to propojení od hranic katastru NMNM za Nahořany a kolem přehrady pochopí i příslušné státní orgány jako výhodné a rozjedou realizaci. Ta určitě není věcí Nového Města nad Metují. Mnohem více se k této problematice máte možnost dozvědět jinde v Novoměstském kurýru - viz odkaz níže:


O obchvatu Nového Města nad Metují od roku 2006

TAK ZAČNE SE KONEČNĚ K TÉTO VĚCI OPRAVDU NĚCO KONKRÉTNÍHO DÍT?

Jindřich Buchal.